Kennis

Voorbeeldwoning Erna Hollander

De bewoners, Erna, haar man en hun twee zoons zijn in 2000 weer in de prettige buurt gaan wonen waar Erna is opgegroeid. Eerst hebben ze het huis comfortabeler gemaakt door nieuwe kozijnen met HR glas te laten plaatsen. In 2004 is voor meer ruimte een extra verdieping op het huis gebouwd.

Verslag inregelen CV installatie

Best wat leeswerk de inregelkit voordat je kunt beginnen, en ook eerst ontluchten, druk checken, evt bijvullen. En dan opstoken met 80graden cv water en radiatoren aanvoerleiding en afvoerleiding meten. De verhouding moet 0,8 zijn tussen aanvoertemperatuur en afvoertemperatuur. De radiator moet precies 'afgeknepen' worden zodat het water genoeg warmte kan afgeven aan de omgeving. 

Timmerman die tochtstrippen plaatst

Energiepionier Dio Verhagen heeft tochtstrippen laten plaatsen rond zijn voordeur door timmerman Michel van  Boekel, bereikbaar op tel 06-50656058. 

Stappenplan

Waar moet ik beginnen? Als je begint met je huis duurzamer te maken, is het vaak de vraag. Wat kan ik doen, welke maatregelen geven het beste rendement, welke kan ik het beste mee beginnen?


Diverse organisaties hebben dit gezet in een stappenplan. Als Energiepioniers Haarlem richten we ons vooral op bestaande woningen, niet op nieuwbouw. Het document   Stappenplan kan je op pad helpen hierbij.


Oppervlaktetemperatuurmeters

Ik heb de afgelopen weken mogen spelen met de oppervlaktetemperatuurmeters ("laserguns") die Jan Tjemme uitleende. De ene was van Bosch (groen, circa 100 euro) de andere van Black en Decker.


Naar een duurzaam huis met kleine stappen (2)

oorspronkelijk verschenen op: http://www.wijkraadkleverpark.nl/nieuws/5754


Vloerisolatie in twee stappen


In 1984 schreef Kees van Kooten voor de bescheurkalender het stukje "unsere Traumküche" (terug te vinden in de bundel Modernismen). Daarin vertelt hij dat de aanschaf van een nieuwe keuken nogal wat anders liep, uiteindelijk wordt het allemaal duurder en duurt het langer.


Naar een duurzaam huis met kleine stappen (1)

oorspronkelijk verschenen op: http://www.wijkraadkleverpark.nl/nieuws/5519


Toen we in 1993 in het Kleverpark kwamen wonen was ons huis nog in de oorspronkelijk staat. De vorige bewoners hadden beperkt wat zaken gedaan om hun leefgenot te vergroten. Verduurzaming in de vorm van isolatie of andere maatregelen om energie te sparen waren daar niet bij.